In de Europese Raad is er een akkoord bereikt over de benadering van platformwerkers, zoals Uber-chauffeurs en maaltijdkoeriers. Lidstaten mogen voortaan zelf bepalen of een medewerker zelfstandig is of een werknemer is.  Het voorstel ligt nu voor goedkeuring bij het Europees Parlement.

Het compromis biedt lidstaten de ruimte om zelf te bepalen of platformmedewerkers als zelfstandigen beschouwd worden, maar vereenvoudigt tegelijkertijd de mogelijkheid voor vakbonden en de werkers zelf om dit statuut aan te vechten. Een belangrijk onderdeel van het akkoord is ook de eis voor meer transparantie over de algoritmes die door de platforms worden gebruikt.

Dit Europese kader volgt op een reeks rechterlijke beslissingen op nationaal niveau, zoals die van het Brusselse arbeidshof, dat koeriers van Deliveroo als werknemers erkende, tegenover de zelfstandige status die Deliveroo hanteerde. Met deze nieuwe richtlijnen wordt gestreefd naar meer duidelijkheid en rechtszekerheid voor platformwerkers in heel Europa.