In navolging op onder meer kledingmerk C&A heeft nu ook Miele zich teruggetrokken van Amazon. Sinds begin dit jaar zijn producten van de Duitse fabrikant niet meer te vinden op Amazon.nl en Amazon.de.

Een woordvoerder van Miele liet aan de Duitse vakwebsite Onlinehändler News weten: "Miele hanteert een selectief distributiesysteem binnen de Europese Economische Ruimte, waarbij specifieke kwaliteitseisen worden gesteld aan de marketing van Miele-producten. We kunnen bevestigen dat Amazon sinds 1 januari 2024 niet meer geautoriseerd is."

De Duitse jurist Yvonne Bachmann liet tegenover de vakwebsite weten dat een verbod juridisch delicate kwestie is: "Handelaren mogen in principe de verkoop via platforms zoals Amazon verbieden, zo heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie besloten, maar niet willekeurig of zonder reden. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat het verbod het luxe imago moet behouden en dat het verkoopverbod objectief en uniform wordt toegepast op alle geautoriseerde verkooppunten."

Het lijkt er echter op dat het bedrijf momenteel zijn distributiekanalen kritisch tegen het licht aan houdt. Miele heeft onlangs ook online verkopers op Amazon verzocht te stoppen met het verkopen van accessoires voor Miele-apparaten. Miele stelde dat het daarbij ging om niet-geautoriseerde herinvoer in de Europese Economische Ruimte.