Volgens de laatste cijfers van Betaalvereniging Nederland heeft het betalen met mobiele telefoons en smartwatches in 2023 een verdere groei doorgemaakt. Eind vorig jaar werd bijna vier van de tien pinbetalingen aan de winkelkassa met een mobiele telefoon of smartwatch gedaan; een jaar jaar eerder was dit nog drie op de tien. Ook voor online aankopen en betalingen tussen vrienden en familie grijpen mensen steeds vaker naar de bankapp op hun smartphone.

Online betalingen zijn eveneens in opmars, waarbij bijna driekwart van de transacties in webwinkels via iDEAL verloopt en bijna tien procent met een creditkaart. iDEAL zag een groei van meer dan 10% in het gebruik voor online aankopen in 2023, met 95% van deze betalingen die via een mobiele bankapp worden goedgekeurd.

Het betalingsverkeer in Nederland zit in de lift over de gehele linie, met een toename van +8,5% in snelle overboekingen en een groei van +6,5% in kassabetalingen. Ondanks de digitale trend blijft het aandeel contante betalingen aan de toonbank stabiel, met een voortzetting van de trend dat 20% van alle betalingen contant wordt verricht.

Gijs Boudewijn, directeur van Betaalvereniging Nederland, benadrukt het herstel na de coronapandemie en de focus op toekomstige ontwikkelingen: “Het betalingsverkeer heeft zich volledig hersteld van de coronapandemie. Voor het komende jaar staan er weer veel nieuwe ontwikkelingen op stapel.” De nadruk ligt op het toegankelijk houden van contant geld, het harmoniseren van betalingen binnen de EU, en het waarborgen van de betrouwbaarheid van de Nederlandse betaalinfrastructuur. Bovendien wordt er extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid en inclusie voor mensen die moeite hebben met de digitalisering van het betalingsverkeer.