Dachser heeft voor het eerst actieve exoskeletten van German Bionic getest onder de dagelijkse werkomstandigheden in het warehouse. De resultaten zijn indrukwekkend en daarom zal de technologie in de toekomst ook op andere vestigingen worden geïntroduceerd.

Werken in een warehouse betekent nog steeds veel handmatig werk. Dit werk kan soms ook fysiek zwaar zijn, bijvoorbeeld bij het lossen van goederen of het orderpicken. Dachser onderzoekt al een lange tijd of het mogelijk is om medewerkers technische hulpmiddelen aan te bieden om hen te ondersteunen bij het uitvoeren van fysiek zware taken. Zogenaamde exoskeletten zijn daarbij bijzonder veelbelovend. Deze draagbare hulpmiddelen worden al een tijd in de medische sector gebruikt en ook in de industriële sector zijn nu steeds meer skeletten beschikbaar die geschikt zijn voor de praktijk.

Actieve exoskeletten in Maagdenburg

Actieve exoskeletten van de Duitse fabrikant German Bionic werden in het voorjaar in het warehouse van het logistieke centrum van DACHSER in Maagdenburg op de proef gesteld. Het doel was om onder reële omstandigheden gegevens te verzamelen en feedback van de werknemers te krijgen. De ‘Cray X’ apparaten werden ingezet ter ondersteuning van verschillende processen bij binnenkomende goederen, orderpicking en aan de inpaktafel. Het exoskelet kan per tilbeweging 30 kilogram verlichting bieden en ondersteunt ook bij het dragen.

Exoskeletten in testgebruik in het DACHSER warehouse

Technologie met toekomst

De kansen die resulteren uit de test moeten worden benut. "Tijdens het testen merkte iedereen, zoals we hadden gehoopt, hoe het exoskelet de onderrug ontlastte, en beoordeelde dit als positief", bevestigt Heinemann. De vestiging zal in de toekomst dan ook regelmatig gebruik maken van drie actieve exoskeletten.

Ook andere vestigingen in het Dachser-netwerk zullen de nieuwe technologie in hun warehouses gebruiken, waaronder het logistieke centrum in Ulm dat in de herfst van start gaat met de exoskeletten.