Sindskort rijdt de allereerste gekoelde elektrische vrachtwagen op groene stroom dat is geproduceerd door Campina-boeren uit Nederland. Het initiatief komt van logistiek dienstverlener Simon Loos, dat voor FrieslandCampina de logistiek verricht en is een belangrijke stap in het bereiken van FrieslandCampinas netto klimaatneutrale zuivelproductie tegen 2050.

De elektrische vrachtwagen zal voornamelijk dagverse zuivelproducten vervoeren van de productielocatie in Maasdam naar het distributiecentrum van PLUS in Barendrecht. Met de inzet van deze vrachtwagen wordt jaarlijks ongeveer vijftig ton CO2 bespaard. FrieslandCampina heeft de ambitie om in de toekomst meer elektrische vrachtwagens in te zetten.

Aniruddha Kusurkar, managing director Consumer Dairy Netherlands bij FrieslandCampina, zegt: "We zijn erg trots dat onze eerste elektrische vrachtwagen vandaag de weg op gaat. Met dit initiatief zetten we een stap dichterbij het behalen van onze klimaatdoelen."

De elektrische vrachtwagen, een Volvo FH met een netto batterijcapaciteit van 380 kWh, heeft een actieradius van 250 km. Het duurt ongeveer anderhalf uur om de batterij volledig op te laden. De vrachtwagen en de gekoelde oplegger worden beide gevoed door de batterij.

FrieslandCampina streeft naar een aanzienlijke vermindering van broeikasgasemissies in zijn productieketen. Naast het verlagen van de uitstoot op boerderijen en in de toeleveringsketen, zijn veel Campina-boeren ook actief als energieboeren, die groene stroom opwekken uit wind, zon en mest.

Tony Vendrig, directeur Supply Chain bij PLUS Retail, benadrukt het belang van dergelijke duurzame initiatieven: "We werken aan het verlagen van onze milieu-impact en vinden het belangrijk dat onze leveranciers hier ook aandacht voor hebben. We zijn blij met dit initiatief van FrieslandCampina, waardoor we samen een stap zetten richting het verminderen van CO2-uitstoot."