Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de openstelling van de Aanschafstimulering Zero Emissie Trucks (AanZET) en de Subsidieregeling Emissieloze BedrijfsAuto’s (Seba) uitgesteld tot 26 maart 2024. Deze vertraging is een gevolg van de uitgestelde begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer, mede door de val van het kabinet voor de zomer en de verkiezingen in november.

De regeling voor AanZET 2024 is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant. De wijzigingen voor deze regeling zullen binnenkort ook beschikbaar zijn op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De voortzetting van Seba voor 2024 is reeds gepubliceerd in de Staatscourant, maar zonder specifieke datum van openstelling. De meest actuele versie van Seba is te vinden op de website van de RVO.

Andere subsidieregelingen, waaronder die voor private laadinfrastructuur, kunnen eveneens vertraging oplopen door deze procedurele volgorde in de besluitvorming. Aan deze regeling wordt nog gewerkt door het ministerie en de internetconsultatie hiervoor zal naar verwachting in januari 2024 opengaan. Transport en Logistiek Nederland (TLN) zal de nog ontbrekende data van openstelling van de subsidieregelingen en de internetconsultatie publiceren zodra deze bekend zijn.

Het ministerie en de branchevereniging Transport gaf aan de vertraging te betreuren. Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland deelt deze mening en liet weten dat het te zien als een belemmering voor ondernemers in de transportsector, die zich voorbereiden op een overstap naar emissieloos transport.