Amazon.com Inc. heeft niet alleen een maker van robotstofzuigers gekocht, het heeft een mapping bedrijf gekocht. Om preciezer te zijn: een bedrijf dat kaarten van je huis kan maken.

 

Het bedrijf kondigde vrijdag een deal van 1,7 miljard dollar aan voor iRobot Corp., de maker van de Roomba stofzuiger. Amazon zal geld verdienen aan de verkoop van die gadgets. Maar de echte waarde schuilt in het vermogen van die robots om je huis in kaart te brengen. Zoals altijd bij Amazon gaat het om de gegevens.

De smart homes van vandaag zijn eigenlijk nog niet vreselijk slim. Het weet alleen dat je Philips Hue gloeilampen en aangesloten televisie in je zitkamer staan omdat je het dat verteld hebt. Het weet zeker niet waar de apparaten zich precies binnen die kamer bevinden. Hoe meer het van een bepaalde ruimte weet, hoe strakker het de manier waarop ze met je samenwerken kan afstemmen.

De smart homes zijn duidelijk een prioriteit voor Amazon. Zijn Echo slimme luidsprekers verkopen nog steeds meer dan die van rivalen Apple en Google, met naar schatting 9,9 miljoen verkochte exemplaren in de drie maanden tot en met maart, volgens het analysebureau Strategy Analytics. Het heeft dat aangevuld met een $ 1 miljard kostende deal voor de video deurbel-maker Ring in 2018, en het wi-fi bedrijf Eero een jaar later. 

Maar je kunt de Astro, Amazons huishoudrobot die vorig jaar met enige fanfare werd onthuld, nog steeds niet gemakkelijk kopen, maar is nog steeds maar in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar. Ook dat leek althans gedeeltelijk een poging om de binnenkant van je woning in kaart te brengen, een taak die nu aan iRobot zal toevallen. De meest recente producten van Irobot bevatten een technologie die Smart Maps word genoemt, hoewel klanten kunnen kiezen de gegevens niet te delen. Amazon zei in een verklaring dat het beschermen van klantengegevens "ongelooflijk belangrijk" is.

Iets angstaanjagender is dat de kaarten ook een schat aan gegevens voor marketeers vertegenwoordigen. De grootte van je huis is een vrij goede indicatie voor je rijkdom. Een vloer bedekt met speelgoed betekent dat je waarschijnlijk kinderen hebt. Een huishouden zonder veel meubels is een huishouden waaraan je kunt proberen meer meubels te verkopen. Dit is allemaal nuttige info voor een bedrijf als Amazon, dat, zoals je misschien al gemerkt hebt, zich bezighoudt met het verkopen van spullen.