De Europese Commissie heeft vandaag formeel AliExpress gedetailleerde informatie opgevraagd over de naleving van de richtlijnen van de DSA en in het bijzonder met betrekking tot risicobeheer en het voorkomen van de verspreiding van illegale producten online, zoals namaakmedicijnen.

De aanvraag maakt deel uit van de brede reikwijdte van de DSA, die bedoeld is om niet alleen digitale inhoud zoals haatzaaien en desinformatie te reguleren, maar ook de verkoop van onwettige of gevaarlijke producten via e-commerce platforms binnen de EU. Dit omvat een toenemende stroom van namaak en potentieel gevaarlijke medicijnen die via het internet worden verkocht.

Commissaris voor Interne Markt, Thierry Breton, verklaarde: "De Digital Services Act gaat niet alleen over haatzaaien, desinformatie en cyberpesten. Het is er ook om te zorgen voor de verwijdering van illegale of onveilige producten die via e-commerceplatforms in de EU worden verkocht, inclusief het groeiend aantal nep en potentieel levensbedreigende medicijnen en farmaceutica die online worden verkocht."

Europese Commissie heeft AliExpress formeel gevraagd om te bewijzen dat ze voldoen aan de regels van de Digital Services Act (DSA), die de verspreiding van illegale producten online, zoals valse medicijnen, aan banden legt. De Commissie kan boetes opleggen als AliExpress niet, niet volledig, of misleidend reageert op dit verzoek. Als groot online platform moet AliExpress ook aantonen dat ze risico's van schadelijke inhoud beheersen. Ze hebben tot 27 november 2023 om te reageren, anders kunnen ze met boetes worden geconfronteerd.