De Alkmaarse bedrijven NXT Mobilty, GP Groot inzameling en HB adviesbureau, allen onderdeel van GP Groot, zullen een nieuwe Renault Master Van H2-TECH waterstof-bedrijfswagen in gebruik nemen. Erik Metselaar, directeur van NXT Mobility, hoopt dat de stap de adoptie van waterstof in Nederland zal doen versnellen.

De Renault Master Van H2-TECH is een grote bedrijfswagen met een laadvolume van 12 m³ die is uitgerust met een 30 kW brandstofcel, een 33 kWh-batterij en vier tanks voor in totaal 6 kg waterstof. GP Groot behoort tot de eerste groep Nederlandse ondernemingen die de innovatieve voertuigen inzet.

“Rijden op waterstof is nog volop in ontwikkeling. Daarom testen we met de nieuwe voertuigen wat rijden op waterstof in de praktijk inhoudt. Op die manier openen we de deur naar meer waterstofvoertuigen op de weg.”

De voertuigen tanken bij de nieuwe waterstof tankinstallatie van de NXT Energy Hub op bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar. De tankinstallatie is gerealiseerd onder de regeling DKTI-transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Renaults maken deel uit van een pilot om ervaring op te doen met het rijden op waterstof, de pilot vormt de laatste fase voor de publieke openstelling van het nieuwe waterstoftankstation.

Erik Metselaar, directeur van NXT Mobility, licht toe: “Rijden op waterstof is nog volop in ontwikkeling. Daarom testen we met de nieuwe voertuigen wat rijden op waterstof in de praktijk inhoudt. Op die manier openen we de deur naar meer waterstofvoertuigen op de weg. Niet alleen doordat we straks praktijkervaring hebben met rijden op waterstof en onze klanten daarover kunnen adviseren, maar ook doordat we het kip-en-ei probleem rondom rijden op waterstof oplossen.”

Metselaar vervolgt: “Zolang er geen waterstoftankstations zijn, worden er geen waterstofvoertuigen verkocht. En als er geen waterstofvoertuigen worden verkocht, worden er geen waterstoftankstations gebouwd. Door de ontwikkeling van ons eerste waterstoftankstation geven we bedrijven in de regio Alkmaar de mogelijkheid om te starten met rijden op waterstof en stimuleren we de transitie naar duurzame mobiliteit.”

Na afronding van de pilot kunnen zowel personenauto’s (700 bar) als vrachtwagens (350 bar) waterstof tanken bij de NXT Energy Hub in Alkmaar. Deze zal binnenkort ook worden uitgebreid met hoogvermogen snelladers voor elektrische vrachtwagens. Dankzij het productaanbod van waterstof, snelladen, LNG en de duurzame dieselbrandstof HVO, gecombineerd met de kenmerkende vormgeving, is de NXT Energy Hub een uniek tankstation in Nederland.

Met de inzet van de drie nieuwe waterstofvoertuigen bevestigt GP Groot groep zijn commitment aan de energietransitie en hoopt andere ondernemingen in de regio te inspireren hetzelfde te doen.