Amazon blijft verbazen met zijn indrukwekkende prestaties. Het e-commercebedrijf rapporteerde een nettowinst van 9,9 miljard dollar in het derde kwartaal, wat een ruime verdrievoudiging is ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast steeg de omzet met 13% tot 143,1 miljard dollar.

Een van de drijvende krachten achter deze aanzienlijke winsttoename is kostenbesparing in de Noord-Amerikaanse markt. Waar Amazon vorig jaar nog een verlies van 412 miljoen dollar leed in deze regio, boekte het nu een winst van maar liefst 4,3 miljard dollar. Dit is mede te danken aan een reeks ontslagen die het bedrijf heeft doorgevoerd.

De advertentie-inkomsten van het bedrijf stegen met een indrukwekkende 26%, en Amazon Web Services (AWS) liet een stabiele groei zien van 12% tot 23,1 miljard dollar.

Voor het vierde kwartaal voorspelt Amazon een omzet tussen de 160 en 167 miljard dollar en een operationele winst tussen de 7 en 11 miljard dollar. Als deze prognoses uitkomen, zou dit opnieuw een significante groei betekenen voor het bedrijf.