Uit recent onderzoek van wagenparkbeheerplatform Webfleet onder bijna 1.000 Europese bestelwagenchauffeurs blijkt dat verkeersveiligheid de grootste uitdaging is waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd. Naast veiligheid zijn ook verkeersopstoppingen en de staat van de wegen belangrijke zorgpunten.

Het onderzoek toont aan dat verbeterde verkeersveiligheid bovenaan de verlanglijst staat van de chauffeurs. Veilig thuiskomen na een werkdag is eveneens een veelgenoemde prioriteit. In Italië, bijvoorbeeld, wenst meer dan de helft (51%) van de chauffeurs veiligere wegen, terwijl in Duitsland 48% van de chauffeurs deze zorg deelt.

Hoewel het aantal dodelijke verkeersongevallen in Europa sinds 2019 is gedaald, is deze afname niet in elk land even groot. Bij 42% van de wagenparken zijn chauffeurs jaarlijks bij 1 tot 5 verkeersongevallen betrokken.

Verkeersopstoppingen vormen een andere uitdaging. Maar liefst 68% van de chauffeurs ziet dit als een groot obstakel, waarbij in landen als Italië en Frankrijk respectievelijk 80% en 77% van de chauffeurs verkeersdrukte als zeer problematisch beschouwen.

Opvallend is dat, ondanks de beschikbaarheid van digitale oplossingen om chauffeurs te ondersteunen, slechts een derde van de respondenten hier daadwerkelijk gebruik van maakt. Veel chauffeurs geven echter aan dat ze deze tools graag breder zouden willen inzetten.

Toch is er ook positief nieuws: de algemene tevredenheid onder bestelwagenchauffeurs blijft hoog. "Het leveren van goed werk" is voor 48% van hen de grootste drijfveer in hun beroep.