Amazon heeft een innovatieve door kunstmatige intelligentie (AI) technologie om de veiligheid van hun bezorgvloot te waarborgen. De nieuwe Automated Vehicle Inspection (AVI) technologie, ontwikkeld in samenwerking met tech startup UVeye, scant Amazon-bezorgwagens in slechts enkele seconden om zelfs de kleinste onvolkomenheden te detecteren, zoals afwijkingen in banden en slijtage aan de onderzijde van het voertuig.

Bennett Hart, Amazon Delivery Service Partner: "Het laatste wat ik wil, is dat er iets gebeurt dat te voorkomen was, zoals een band die klapt omdat we tijdens onze ochtendinspectie een nauwelijks waarneembaar defect hebben gemist. Deze technologie verbetert de veiligheid van onze vloot."

De AI-gestuurde AVI-technologie, nu beschikbaar in de VS, Canada, Duitsland en het VK, is vooral gericht op het verhogen van de veiligheid van de bijna 280.000 chauffeurs die dagelijks pakketten aan Amazon-klanten leveren. Tom Chempananical, de wereldwijde vlootdirecteur bij Amazon Logistics, benadrukte: "Een groot voordeel van AVI is de totale inzichten die de technologie vlootmanagers geeft. Het kan bijhouden welke voertuigproblemen worden gedetecteerd en kijken of deze herhaaldelijk voorkomen op bepaalde routes."

De werking is simpel maar effectief: aan het einde van de werkdag rijden de chauffeurs door een AVI-boog en over een reeks platen met sensoren en camera's. Amir Hever, CEO van UVeye, vergeleek het proces met een medische scan: "Wij doen min of meer hetzelfde als de dokter, maar dan voor voertuigen."

Met de voertuigen die met een snelheid van 5 km/u rijden, voert het AI-systeem in enkele seconden een volledige voertuigscan uit, identificeert het problemen, classificeert deze op basis van ernst en stuurt de resultaten onmiddellijk naar een computer.

Ondanks dat de technologie oorspronkelijk was bedacht om de onderkant van voertuigen bij grenzen en veiligheidscontroles te scannen, maakt het nu gebruik van AI om specifiekere en gedetailleerdere informatie te zoeken, zoals voertuigschade.

Amazon blijft zich inzetten voor innovatie en veiligheid. Met deze nieuwe technologie hoopt het bedrijf de leveringservaring voor zowel chauffeurs als klanten te verbeteren en de veiligheidsnormen van hun bezorgvloot naar een hoger niveau te tillen.