Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) is een collectieve rechtszaak gestart tegen de online retailgigant Amazon na beschuldigingen van grootschalige schendingen van privacy- en consumentenrechten. Ondanks eerdere pogingen om een oplossing te vinden, heeft het contact tussen SDBN en Amazon niet tot resultaat geleid.

"SDBN heeft Amazon uitgenodigd om in gesprek te gaan om tot een redelijke oplossing te komen. Die oplossing is er helaas niet gekomen," zegt voorzitter Anouk Ruhaak. "SDBN is daarom genoodzaakt namens ruim vijf miljoen Nederlandse accounthouders van Amazon een collectieve rechtszaak tegen het bedrijf te beginnen."

Volgens de stichting verzamelt Amazon meer persoonsgegevens dan het aan zijn gebruikers meldt, zowel binnen als buiten haar platforms. "Door haar uitzonderlijke machtspositie als exploitant van ‘s werelds grootste digitale marktplaats is Amazon in staat om zeer gedetailleerde profielen te bouwen. Daarmee verdient Amazon grof geld in de online-advertentie industrie", aldus een verklaring van SDBN.

Amazon heeft in het verleden boetes gekregen voor privacyschendingen, waaronder een recordboete van 746 miljoen euro in 2021 door de Luxemburgse privacywaakhond. De stichting hoopt dat Amazon zich nu aan de wet zal houden en dat Nederlandse accounthouders een schadevergoeding zullen ontvangen.

Ruhaak benadrukt: "De onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens door Amazon is zeer schadelijk. Accounthouders worden beïnvloed en geëxploiteerd zonder dat zij dit weten. Amazon genereert op haar beurt daar jaarlijks miljardenwinsten mee."

De rechtszaak zal plaatsvinden bij de rechtbank in Rotterdam. Gedupeerden worden aangemoedigd zich gratis aan te melden bij de stichting via hun officiële website.