Het recent gelanceerde EU Interreg-project, Citylogistic 2.0, zet zich in voor een duurzamere toekomst in stadslogistiek. Met een budget van EUR 5,4 miljoen en een looptijd tot 31 juli 2027, streeft het project naar een oplossing voor het groeiende emissieprobleem in stadscentra. Groningen is uitgekozen als stad waar de pilot zal worden gedraaid.

In plaats van traditionele leveringen met dieselgestookte vrachtwagens en bestelwagens vanuit distributiecentra, introduceert Citylogistic 2.0 een klimaatneutraal leveringssysteem. Het hart van dit systeem is een zelfvoorzienende mini-hub, die in directe communicatie staat met speciaal ontwikkelde e-voertuigen, zogeheten Light Electric Freight Vehicles (LEFV). Deze voertuigen zullen niet alleen logistieke informatie met de hub uitwisselen, maar ook details over energiebeheer, zoals laadstatus en routeplanning. Een opmerkelijk kenmerk is dat de voertuigen zelfstandig informatie naar de hub kunnen sturen, waarbij ze bijvoorbeeld aangeven wanneer ze moeten opladen en hoe lang dat zal duren.

Door het gebruik van deze mini-hubs en LEFV's zullen traditionele vrachtwagens en bestelwagens enkel nog goederen naar de hubs brengen. Vervolgens zullen de LEFV's de leveringen vanuit de mini-hub naar de eindklant verzorgen. Dit innovatieve systeem zal naar verwachting het emissierijke bezorgverkeer in woonwijken en stadscentra aanzienlijk verminderen.

Groningen en de Duitse stad Oldenburg zijn gekozen voor de pilot vanwege hun vergelijkbare stadsontwerpen en hun gezamenlijke ambitie om broeikasgasemissies te verminderen. Bovendien speelt in Nederland de toenemende netcongestie een cruciale rol, wat de behoefte aan autonome energievoorzieningsconcepten nog urgenter maakt. De Zernike Campus in Groningen is geselecteerd als locatie voor de testfase.