IKEA heeft in Oostenrijk haar eerste waterstofbrandstofcelvrachtwagens in gebruik genomen. Het Duitse Quantron AG levert vijf voertuigen van het model QUANTRON QLI FCEV, welke emissievrij zullen rijden op groene waterstof, dat wordt geleverd door energieleverancier Wien Energie.

Alpaslan Deliloglu, CEO en Chief Sustainability Officer bij IKEA Oostenrijk vertelt: “Door de introductie van de waterstofvrachtwagens - als eerste IKEA wereldwijd - zetten we in Oostenrijk een grote stap in de realisatie van milieuvriendelijke processen. We willen als pionier op het gebied van duurzame logistiek aantonen dat een transformatie naar emissievrije levering vandaag al mogelijk is."

Quantron's samenwerking met de Canadese wereldleider in brandstofceltechnologie, Ballard Power Systems, leidde tot de ontwikkeling van deze voertuigen.

Andreas Haller: "We zijn verheugd dat onze langdurige samenwerking met IKEA een nieuw niveau heeft bereikt met de introductie van een nieuwe generatie innovatieve QUANTRON-producten. De QLI FCEV is het eerste H2-voertuig in het brandstofcelcommerciële voertuigsegment tot 7,5 ton in Europa en de marktleider in brandstofceltechnologie in deze klasse."

Dankzij de bestaande vloot van elektrische QUANTRON-voertuigen bespaart IKEA Oostenrijk jaarlijks ongeveer 450 ton CO2. De toevoeging van de FCEV-trucks, die ook langere afstanden buiten stedelijke gebieden aankunnen, zal naar verwachting jaarlijks nog eens 160 ton CO2-besparing opleveren. IKEA Oostenrijk heeft ambitieuze plannen: het bedrijf streeft ernaar 100% van haar last-mile leveringen emissievrij te maken en haar vloot van H2-vrachtwagens uit te breiden tot 40 eenheden.