De Taiwanese logistieke dienstverlener Morrison Express heeft haar nieuwe warehouse op Prologis Park Eindhoven DC4, unit E in gebruik genomen. De faciliteit biedt Morrison en haar belangrijkste klanten in Europa een duurzame totaaloplossing. Het warehouse van 12.800 vierkante meter werd gebouwd op een voormalige afvalstortplaats en is ontworpen vanuit de ambitie om een gebouw te ontwikkelen met minimale lokale emissies en met een mensgericht ontwerp, waardoor het een gezonde en prettige plek is om te werken.

Het nieuwe warehouse op Prologis Park Eindhoven DC4 is een passende faciliteit voor de diensten die Morrison Express biedt. De faciliteit is douane- en zal TAPA-gecertificeerd worden ter ondersteuning van belangrijke verticale activiteiten. Daarnaast is het een moderne en duurzame speculatieve ontwikkeling, waarbij Morrison Express activiteiten efficiënt kan uitrollen ter ondersteuning van hun groeistrategie. Jeroen van Beek, algemeen directeur Nederland bij Morrison Express: “Dit nieuwe warehouse markeert een nieuwe mijlpaal voor onze Europese strategie. Het ondersteunt ons in onze ambitie om de wereldwijde logistieke dienstverlener te zijn die lucht-, zee-, douane-inklaring-, opslag- en bezorgdiensten kan leveren. Bovendien past de nieuwe faciliteit, gezien de lage CO2-voetafdruk, perfect in onze duurzaamheidsambities.”

Duurzame ontwikkeling

Eindhoven DC4 is een mooi voorbeeld van de volgende generatie warehousefaciliteiten: panden die meer zijn dan vier muren en een dak. Door het elimineren van lokale emissies heeft het warehouse geen negatieve impact op natuurgebieden. Verder is het volledig elektrische gebouw voorzien van energiezuinige warmtepompen, hoogwaardige isolatie, slimme gebouwbesturing en driedubbele beglazing. Samen met het zonnesysteem, dat nog moet worden geïnstalleerd en dat alle benodigde elektriciteit zal leveren, beperkt het warehouse de lokale uitstoot tot een minimum. Martijn Kuijken, Head of Development bij Prologis Benelux: “Het was een uitdaging om een gebouw van deze omvang te ontwikkelen zonder gasaansluiting, met een lage CO2-voetafdruk en lagere energiekosten, maar het is ons gelukt. We zijn erg trots dat we een toekomstbestendig gebouw hebben gebouwd dat voor Morrison waarde zal blijven toevoegen zonder het milieu te schaden.”

Focus op welzijn met WELL ‘Gold’

Naast de duurzaamheidsvoordelen heeft de faciliteit ook ecologische en gezondheidsvoordelen, waardoor het een zeer gezonde en aangename plek is om te werken. Het terrein wordt omgeven door een groene strook met natuurinclusieve groenvoorzieningen. Buitenzitplaatsen en een picknickplaats omgeven door groen nodigen medewerkers uit om hun pauzes buiten door te brengen en te genieten van de bomen en planten, bijenkorven, vogelhuisjes en de insectenhotels. Ook in het gebouw is groen aanwezig, wat de luchtkwaliteit verbetert. Dakramen zorgen voor natuurlijk daglicht, en ononderbroken lineaire LED-dakverlichting, die natuurlijk daglicht nabootst, gaat vermoeide ogen voor heftruckchauffeurs tegen. Alle features samen zullen naar verwachting resulteren in een WELL ‘Gold’ certificaat.

Prologis Essentials

Het Prologis Essentials-team voorzag Morrison van stellingen en vorkheftrucks, die hen ondersteunden en ontzorgden bij de verhuizing. Omdat Morrison zo snel mogelijk toegang wilde krijgen tot het warehouse, heeft het Essentials-team er bovendien alles aan gedaan om dit mogelijk te maken. Jeroen van Beek vult aan: “Essentials heeft ons leven echt makkelijker gemaakt tijdens de verhuizing. Wij konden ons volledig ontzorgen op andere zaken."