Amazon plant dit jaar misschien nog een evenement in de stijl van Prime Day, volgens een rapport van Business Insider (BI).

 

Onder verwijzing naar gelekte interne documenten die BI zag, zal de extra tweedaagse uitverkoop in oktober plaatsvinden en de Prime Early Access Sale genoemd worden.

"Dit evenement is een van de beste aanbiedingsevenementen van het jaar en Prime leden zouden gek zijn om het te missen," zegt BI in een document.

De eerste Prime Day werd gehouden in 2015 en duurde 24 uur, verspreid over negen landen. Sindsdien heeft het bedrijf de duur van het evenement uitgebreid tot twee volle dagen en 20 landen bereikt. In 2020 verplaatste Amazon, vanwege de Covid pandemie, het Prime Day evenement naar oktober, en in 2021 hield het het evenement in juni, naar eigen zeggen om het hoogtepunt van het drukke zomerreisseizoen in veel landen te vermijden.

De 2022 editie van Prime Day verhuisde terug naar zijn oorspronkelijke sleuf in juli en vond dit jaar plaats in 20 landen

Maar ondanks een schitterend verkooprapport van Amazon dat beweerde dat het wereldwijd meer dan 300 miljoen artikelen verkocht en Prime leden meer dan $1,7 miljard bespaarden, zijn er zorgen dat de groei van de online verkoop van het bedrijf vertraagt terwijl de operationele kosten stijgen.

Er zijn al waarschuwingssignalen van andere eCommerce spelers. Shopify kondigde deze week een inkrimping van het personeelsbestand met 10% aan nu de Covid-hobbel voorbij is en de groei van de eCommerce is vertraagd.

Walmart verlaagde zijn winstverwachting omdat de inflatie de koopgewoonten van de consument doet verschuiven naar producten voor dagelijks gebruik, maar de voorraad van sommige producten stapelt zich op in de pakhuizen.

Amazon kampt waarschijnlijk met soortgelijke zorgen, en een tweede uitverkoop vóór de grote feestdagen zou het kunnen helpen zich strategisch van wat voorraad te ontdoen.

Effect van tweede Amazon Prime Day stijl van verkoopevenement

2020 toonde aan dat het late Prime Day verkoopevenement geen invloed had op Amazons vakantieseizoen. Maar twee jaar geleden was de situatie anders, toen het winkelend publiek vasthield aan online winkelen terwijl de Covid pandemie nog in volle gang was.

In het BI artikel stond dat Amazon weigerde te reageren op vragen over de Prime Early Access Sale, zeggende dat het "geen commentaar geeft op geruchten of speculaties". Omdat Amazon ook een beroep doet op verkopers van derden om het te helpen tijdens Prime Day geweldige aanbiedingen aan te bieden, zou het vermoedelijk hetzelfde willen doen als deze nieuwe uitverkoop werkelijkheid wordt. Daarom kan Amazon niet te lang wachten met de aankondiging van zo'n uitverkoop, zodat marktplaats verkopers zich kunnen voorbereiden.