KNAPP heeft de krachten gebundeld met Packsize, de wereldwijde expert in duurzame op-maat-verpakkingen. Samen hebben ze een innovatieve verpakkingsoplossing gepresenteerd, die wordt gebruikt door Walmart.

De nieuwe technologie minimaliseert het aantal gebruikte dozen en de hoeveelheid opvulmateriaal. Dit heeft gezorgd voor vermindering van kartonafval, verminderde transportbehoeften en kostenbesparingen op personeel.

Een veelvoorkomend probleem voor online shoppers is het ontvangen van producten in overdreven grote dozen gevuld met overbodig opvulmateriaal. De gecombineerde technologie van KNAPP en Packsize adresseert dit probleem door ruimte efficiënter te gebruiken, wat online retailers een competitief voordeel biedt.

“Zodra een bestelling wordt geplaatst, berekent de software op basis van masterdata de vereiste doosgrootte. De Packsize machine produceert vervolgens de doos op maat, die rechtstreeks naar het verzamelstation wordt gestuurd,” aldus Samuel Krauser, Product Manager bij KNAPP. De dozen worden daardoor tot wel 40% kleiner en het bespaart een derde van het opvulmateriaal in vergelijking met traditionele verpakkingen.

In de Verenigde Staten is Walmart al overgestapt op deze nieuwe verpakkingsmethode in hun distributiecentra, wat heeft geleid tot een vermindering van 26% in kartonafval en 60% in opvulgebruik. Dit zorgt niet alleen voor positieve duurzaamheidseffecten, maar verbetert ook de klantervaring.

Een vergelijkbare uitkomst wordt verwacht voor een wereldwijd sportkledingbedrijf, dat jaarlijks 6,2 miljoen dozen verzendt. De nieuwe verpakkingstechnologie heeft hun verzendvolumes met 45% verminderd, wat zorgt voor een jaarlijkse besparing van 500 ton CO2, voornamelijk door de verminderde hoeveelheid gebruikte materialen en geoptimaliseerde truckladingen.