Betaalverwerker Adyen zag donderdag een verbluffende 39 procent van zijn waarde verdampen, een verlies van 18 miljard euro, na het onthullen van teleurstellende halfjaarcijfers. Hoewel de omzet met 21 procent toenam, werden beleggers nerveus door de gedaalde winstcijfers, vooral als gevolg van oplopende personeelskosten. Adyen, verantwoordelijk voor de betalingsafhandeling voor giganten als Uber, eBay en Microsoft, heeft nu een marktwaarde van 27 miljard euro.

Het concern lijkt echter onverstoorbaar door de dramatische daling van het aandeel en is van plan de uitgaven nog verder op te voeren, met name door meer medewerkers aan te trekken. De abrupte val van het aandeel wordt beschouwd als zeer ongewoon voor een solide, winstgevend bedrijf zonder schulden of controverses en benadrukt het klassieke conflict tussen de kortetermijnvisie van aandeelhouders en de langetermijnstrategie van het bedrijf.

Adyen, berucht om zijn eigenzinnigheid, blijft vastberaden gericht op de toekomst, ongeacht de reacties op de beurs. Hoewel minder bekend bij het grote publiek, heeft Adyen zichzelf neergezet als een wereldwijde kassa die talrijke betaalmethoden aankan. De recente afname in groei en winst lijkt de onderneming niet te ontmoedigen, en de focus blijft liggen op investeringen in personeel en toekomstige expansie.