De Nederlandse fietsenmaker VanMoof heeft in Duitsland faillissement aangevraagd, volgens een uitspraak van de rechtbank in Berlijn. Dit volgt op een eerdere faillissementsaanvraag voor de Nederlandse tak van het bedrijf.

VanMoof heeft verschillende winkels in Duitsland, maar de Berlijnse vestiging is deze week gesloten. Andere winkels lijken nog open te zijn. Een rechter heeft bepaald dat het bedrijf niet langer over zijn eigen financiën mag beslissen; een bewindvoerder zal dit overnemen.

De fietsenfabrikant kampte afgelopen jaren met aanzienlijke verliezen. In 2021 was het verlies van 78 miljoen euro zelfs groter dan de omzet van 66 miljoen, wat tot het faillissement leidde.

Een mogelijke overname door het Amerikaanse bedrijf Micromobility.com is afgewezen, en de curator onderzoekt nog steeds of een doorstart mogelijk is.

In Nederland kunnen klanten van VanMoof deze week hun fietsen nog ophalen bij de winkels in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Het bedrijf benadrukt dat er geen reparaties worden uitgevoerd of vragen over bestellingen en terugbetalingen worden beantwoord.