Amazon is bezig met een grote herstructurering van zijn eigen merken. Veel van deze merken, die in de afgelopen jaren in diverse categorieën zijn geïntroduceerd, worden uit het assortiment verwijderd. Dit besluit zou een combinatie kunnen zijn van kostenbesparingen en voorbereidingen op mogelijke regelgeving.

Dat bericht The Wall Street Journal. Het bedrijf, dat bekend staat om zijn snelle uitbreiding in verschillende marktsegmenten, maakt nu een draai door bijna het volledige mode-segment op te geven, met uitzondering van drie merken. In totaal worden 27 van de 30 kledingmerken stopgezet.

Amazon had in 2020 al meer dan 243.000 producten had onder 45 verschillende labels. Het veel verkochte merk Amazon Basics blijft wel deel uitmaken an het aanbod.

De redenen achter deze beslissing zijn divers. Sommige merken werden door klanten niet goed ontvangen, terwijl andere maatregelen mogelijk zijn genomen in het licht van een mogelijke kartelzaak. De moeite om te vermelden is overigens dat deze eigen merken slechts een klein deel van de totale omzet van Amazon uitmaakten.