Maersk, een wereldwijd bekende scheepvaart- en logistieke onderneming, heeft onlangs een waarschuwing gegeven over de sombere vooruitzichten voor de wereldeconomie en de wereldhandel.

Als een cruciale indicator van de economische gezondheid, heeft Maersk zijn verwachtingen voor het aantal containers dat het zal vervoeren naar beneden bijgesteld. Het bedrijf meldde dat er geen tekenen zijn dat de handelsvolumes dit jaar zullen herstellen, en voorspelt dat de wereldwijde containerhandel in 2023 waarschijnlijk met maximaal 4% zal krimpen. Eerder rekende het bedrijf no op een krimp van 2,5%.

De scheepvaartsector, dus ook Maersk, heeft in voorgaande jaren juist enorm geprofiteerd van de stijgende vraag naar consumentengoederen tijdens de pandemie, wat resulteerde in recordwinsten in 2021 en 2022. Echter, dit jaar heeft de wereldhandel te maken met een plotselinge correctie. De vooruitzichten blijven uitdagend.

Hoewel Maersk zijn winstverwachting voor het hele jaar heeft verhoogd vanwege beter dan verwachte resultaten in het eerste halfjaar, waarschuwt het bedrijf dat de rest van 2023 een zwaardere periode zal zijn. De omzet is in het tweede kwartaal met 40% gedaald tot $13 miljard, en de winst voor belastingen daalde met 72% tot $2,9 miljard, iets beter dan wat analisten hadden voorspeld. Er is momenteel geen indicatie van een aanzienlijk herstel in het tweede deel van het jaar. De aanhoudende onzekerheid in de wereldhandel en logistieke diensten blijft een uitdaging voor de scheepvaart.