Asendia, een vooraanstaande internationale leverancier van oplossingen voor e-commerce, heeft zijn nieuwste product geïntroduceerd, e-PAQ Returns, om een van de grootste obstakels aan te pakken waarmee retailers wereldwijd worden geconfronteerd - het efficiënt beheren van retourzendingen. De uitgebreide end-to-end oplossing is ontworpen om het retourproces te stroomlijnen, waardoor internationale retailers hun groei kunnen versnellen en consumenten in meer dan 200 landen kunnen bereiken.

Retourzendingen zijn een belangrijke uitdaging geworden voor retailers, zo blijkt uit een onderzoek dat door Asedia is uitgevoerd dat het gemiddelde retourpercentage dat retailers rapporteerden in de buurt kwam van 23% van hun totale verkoop. Dit percentage lag in de VS en Zwitserland zelfs op 27%. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werden 26% van de bestellingen teruggestuurd. Het onderzoek onderstreepte ook de invloed van verzending op de aankoopbeslissingen van shoppers voor internationale bestellingen, waarbij 32% van de respondenten aangaf dat het  makkelijk kunnen terugsturen van bestellingen de keuze voor een bepaalde retailer aanzienlijk beïnvloedde.

Met het oog op de uiteenlopende verwachtingen van shoppers in verschillende landen en verschillende aankoopscenario's, biedt Asendia's e-PAQ Retouren platform een reeks flexibele retouropties. Deze opties omvatten eenvoudig te gebruiken QR-codes voor retourzendingen in plaats van labels, geautomatiseerde tracking, afgiftepunten met een hoge dichtheid en verschillende retourmethoden, waardoor het winkelend publiek volledige zichtbaarheid en controle heeft over het retourproces.

Asendia richt zich op de groeiende bezorgdheid over retourvolumes, zoals blijkt uit de prognoses van 57% van de retailers voor een toename van het aantal retouren in de komende twee tot vijf jaar. Een belangrijke motivatie voor deze focus is de financiële impact van retourzendingen: volgens cijfers uit de sector wordt alleen al in de VS in 2022 voor maar liefst 816 miljard dollar aan goederen geretourneerd.

"Retourzendingen zijn een grote kopzorg voor retailers, maar shoppers willen kopen met het vertrouwen dat ze hun artikelen kunnen retourneren als ze dat willen. We zijn verheugd dat we onze krachten kunnen bundelen met ESW om een end-to-end wereldwijde oplossing te bieden die volledig is gericht op de behoeften van onze klanten en die het retourproces van A tot Z vereenvoudigt. Wij geloven dat we door het ontwerpen en leveren van een duurzame retouroplossing onze klanten kunnen helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen en tegelijkertijd de e-commerce ervaring voor het winkelend publiek te verbeteren", legt Marc Pontet, CEO van Asendia, uit.