Bestuursvoorzitter van Daimler Truck, Martin Daum heeft bezorgdheid uitgesproken over de sterke dominantie van China in de batterijtechnologie. Hij benadrukt dat de afhankelijkheid van China groot is, omdat Chinese bedrijven de patenten, de voorproducten en de grondstoffen al beheersen. China domineert 80 procent van de wereldmarkt. Om de afhankelijkheid van China te verminderen is Daimler-Truck niet alleen van plan eigen accufabrieken te bouwen, maar richt het zich ook op op waterstof gebaseerde brandstofcelaandrijvingen voor vrachtwagens. 

Daum stelt voor de afhankelijkheid breder te spreiden, niet alleen voor batterijen maar ook voor de invoer van waterstof als energiedrager. Duitsland is voor zijn energiebehoefte al sterk afhankelijk van import, en dat zou voor groene energie niet anders moeten zijn. Waterstof kan uit verschillende bronnen worden verkregen, waardoor men niet langer afhankelijk wordt van één land.

Daimler Truck is van plan om komende jaren meer voertuigen te verkopen die worden aangedreven door waterstof. De batterijen van dit type elektrische vrachtwagen dienen als bufferopslag en zijn kleiner dan de batterijen in elektrische voertuigen.