Op een krappe arbeidsmarkt kan het bieden van groeimogelijkheden en de inzet van geavanceerde technologieën helpen om talent aan te trekken.

De arbeidskrapte in magazijnen blijft veel bedrijven teistereen zorgt dat de productie vermindert en de leveringen vertraging oplopen. Met een personeelsverloop van 49% in de sector vorig jaar, doen bedrijven hun best talent aan te trekken en te behouden.

Wie op zoek is naar talent moet potentiële werknemers kansen bieden om nieuwe vaardigheden te leren of verder te komen in hun loopbaan, zeggen deskundigen. "De concurrentie om talent op instapniveau is op dit moment groot," zei Abe Eshkenazi, CEO van de Vereniging voor Supply Chain Management in de VS. "Ik denk niet dat er een wondermiddel is. Je moet werknemers meer bieden dan alleen loon."

Een deel van het probleem bij het vinden van magazijnmedewerkers is dat de banen vaak de reputatie hebben saai, vies en lichamelijk zwaar te zijn. Maar dat is vaak niet het geval - veel warenhuizen zijn technologisch veel geavanceerder dan de meeste mensen denken, zei Susan Boylan, senior directeur analist bij Gartner. 

"Ze hebben een heel slimme infrastructuur die op veel technologie steunt, maar het heersende beeld is een stoffig oud pakhuis," zei ze.

Laten zien hoe slimme technologie in magazijnen wordt gebruikt kan meer belangstelling van potentiële werknemers wekken, vooral als bedrijven daarnaast opwaartse carrièremogelijkheden laten zien voor mensen die met de technologie werken, denkt Eshkenazi.

De technologie zelf kan meer kansen bieden aan mensen die aanvankelijk misschien niet denken dat ze gekwalificeerd zijn voor magazijnwerk, voegde hij eraan toe. Hulpmiddelen als op afstand bediende vorkheftrucks en exoskelets zouden magazijnbanen mogelijk kunnen maken voor oudere en gehandicapte werknemers.

"We moeten ons openstellen voor diversiteit en omarmen wat verschillende mensen met verschillende competenties kunnen bijdragen aan de organisatie," zei Eshkenazi.

Bedrijven kunnen het idee bestrijden dat magazijnbanen beperkte carrières zijn door werknemers duidelijke kansen te bieden om vooruit te komen. Uit een Gartner rapport van februari 2022 bleek dat 81% van de werknemers mogelijkheden wil vinden om vaardigheden te leren die nuttig zijn voor hun baan, maar slechts 42% zei dat die gemakkelijk te vinden waren. 

"Niemand wil een doodlopende baan, waar hij ook werkt, dus het aanbieden van upgrades van vaardigheden en training" kan een heel eind komen, zei Elissa Jessup, HR kennisadviseur bij de Society for Human Resource Management.

Instromers moeten kansen krijgen om andere mogelijkheden binnen de organisatie te verkennen, vindt Boylan. Dat kan interactie zijn met hulpmiddelen als robots of wearables, en ook leren over augmented reality. Werknemers kan ook de kans geboden worden om back office vaardigheden te leren, mochten ze merken dat ze naar andere rollen willen overstappen, voegde ze eraan toe.

Bedrijven moeten goed navraag doen als werknemers een functie verlaten en waarom ze ervoor kiezen bij de organisatie te gaan werken, zei Jessup. Hoewel exit interviews nuttig zijn, kunnen bedrijven ook enquêtes houden onder nieuwe aanwervingen om te weten te komen waarom ze een bepaalde baan wilden. Ze kunnen ook "stay interviews" doen om uit te zoeken waarom werknemers op hun post blijven en wat hen zou kunnen behouden. Zo kunnen managers "betrokken zijn bij hun werknemers en helpen hen een zinvolle werkomgeving te bieden," zei ze.

In het algemeen moeten bedrijven begrijpen dat retentie niet altijd om geld draait. Toen Boylan voor een supermarktketen in Ierland werkte, ontdekte ze dat ze werknemers er niet van kon overtuigen om tijdens piekseizoenen extra overuren op zich te nemen omdat extra loon hen in een hogere belastingschijf duwde.

Ze peilde bij de werknemers en ontdekte dat ze tijd thuis met hun gezin het meest waardeerden. In plaats van een hoger loon bood het bedrijf daarom extra vrije tijd rond de feestdagen van de werknemers. 

"Het is duidelijk dat je het niet iedereen naar zijn zin kunt maken," zei Boylan. "Maar je kunt dat wel zo goed mogelijk waarmaken."