Voor het boekjaar 2022 meldt logistiek dienstverlener Dachser een omzet van 8,1 miljard euro (+14,9 procent), wat het tweede achtereenvolgende jaar van groei met dubbele cijfers betekent.


Een hoog niveau van logistieke expertise, betrouwbaarheid en de kwaliteit van de dienstverlening vormden vorig jaar de basis voor het succes van Dachser. "We staan op het punt om een nieuwe fase te betreden", zei Burkhard Eling, CEO van Dachser, tijdens de jaarlijkse persconferentie van het bedrijf in München. "Onze klanten waarderen de veerkracht die wij in hun supply chains brengen en prijzen deze service. Dachser wordt nu steeds meer gezien als de partner voor wereldwijde netwerkoplossingen en adviseur voor geoptimaliseerde supply chains."

 

"Tijdens de pandemie van het coronavirus hebben onze lucht- en zeevrachtactiviteiten zich sterk geprofileerd"

Burkhard Eling, CEO van Dachser

 

Een belangrijke groeimotor was ook het hoge prijsniveau in de markt, veroorzaakt door de verstoringen van de supply chains en schaarse capaciteiten. Vanaf september 2022 ging de extreme groei in de logistiek over in een duidelijke normalisering van de activiteiten, met dalende aantallen zendingen en tarieven, vooral in de lucht- en zeevracht. Over het hele jaar vervoerde Dachser 81,1 miljoen zendingen (-2,9 procent) met vrijwel hetzelfde gewicht als vorig jaar: 42,8 miljoen ton.

 

Bedrijfsontwikkeling in Nederland

Dachser Nederland heeft in 2022 opnieuw een recordomzet behaald. De omzet steeg met 18,1% naar ruim 278,8 miljoen euro. Het personeelsbestand is met 26 medewerkers gegroeid tot een totaal aantal van 550 medewerkers.

 

“Met de overname van Müller Fresh Food Logistics zetten we een belangrijke stap in het versterken van het wereldwijde DACHSER Food Network en tegelijkertijd van onze positie als lokale betrouwbare partner.”

Aat van der Meer, Managing Director van Dachser Benelux

Het jaar 2022 was opnieuw een zeer uitdagend jaar voor de logistieke sector. Er zijn een hoop nieuwe uitdagingen bijgekomen ten opzichte van 2021, waaronder een recordinflatie, de oorlog in Oekraïne en geopolitieke onzekerheden, een dalend consumentenvertrouwen en hoge brandstofprijzen. “Ondanks de vele uitdagingen zijn we er samen opnieuw in geslaagd veerkracht te tonen en ons aan te passen aan de veranderende behoeften van onze klanten”, vertelt Aat van der Meer, Managing Director van Dachser Benelux. Met het oog op de toekomst is het inspelen op de behoeften van klanten iets waar de logistiek dienstverlener in 2023 meteen mee is begonnen. Met de recente overname van Müller Fresh Food Logistics werkt het bedrijf hard aan de uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten in Nederland en de Benelux als geheel: “Met de overname van Müller Fresh Food Logistics zetten we een belangrijke stap in het versterken van het wereldwijde Dachser netwerk en tegelijkertijd van onze positie als lokale betrouwbare partner”, stelt Van der Meer.

Ondanks de personeelstekorten in Nederland en de logistieke sector als geheel is het personeelsbestand van Dachser Nederland opnieuw gegroeid. Nooit eerder was de Dachser familie in Nederland zo groot. “Het kunnen behouden van het huidige personeel en het aantrekken van nieuwe medewerkers in een sterk concurrerende arbeidsmarkt is iets waar we als werkgever erg trots op mogen zijn”, concludeert Van der Meer. “Als familiebedrijf is de band met onze medewerkers erg belangrijk en gericht op de lange termijn. Dit resulteert in een wisselwerking waarbij we onze medewerkers niet laten vallen in moeilijke tijden. Het afgelopen jaar heeft wederom bewezen dat dit ook andersom het geval is.” 

Op Benelux-niveau zag de logistiek dienstverlener zijn omzet stijgen met 13,8 procent tot 442,4 miljoen euro. In totaal zijn er 3,3 miljoen zendingen verwerkt. De totale tonnage van 1,4 miljoen bleef vrijwel ongewijzigd. Het personeelsbestand van Dachser in de Benelux is met 50 medewerkers gegroeid tot een aantal van 952 medewerkers; nooit eerder was het personeelsbestand hier zo groot.