In een jaar tijd zijn in de lijnvaart de zorgen over moeilijk verkrijgbare containers omgeslagen in stress over een overschot aan containers, nu de vrachtniveaus terugvallen naar het dieptepunt van voor de crisis van 19 december.

In de Chinese havens in Shanghai en Yantian (Shenzhen) stapelen de lege containers zich steeds meer op. Lokale media hebben gemeld dat de orders voor geproduceerde goederen voor veel Chinese kleine en middelgrote ondernemingen en exporteurs zijn gekelderd, waardoor ze op de rand van het faillissement staan. Deze trend werd duidelijk toen een Vietnamese schoenenfabriek van de Taiwanese groep Pou Chen 6.000 banen moest schrappen na dalende orders van de grote sportkledingbedrijven Nike en Adidas.

Volgens de gegevens die de Shanghai Shipping Exchange op 11 februari bekendmaakte, is het herstel van de Chinese export na de Chinese Nieuwjaarsvakantie niet bevredigend geweest. Dit is doorgesijpeld in de vrachtniveaus van de containers; het evenwicht tussen scheepvaartaanbod en -vraag is uit balans.

De World Container Index van Drewry stelde op 16 februari dat het gemiddelde scheepstarief voor 40-voets containers met 81% is gekelderd van een piek van 10.377 dollar in september 2021, tot 1.955 dollar nu. Het adviesbureau had onlangs geschat dat het overaanbod van containers 6 miljoen TEU zou bereiken, als gevolg van overbestellingen tijdens de goede tijden.

Volgens insiders in de scheepvaartsector zal er dit jaar een groot aantal nieuwe containerschepen worden opgeleverd, vanwege de recordorders nadat de vrachtniveaus in 2021 en 2022 een all-time high bereikten. Het feest in de lijnvaart is echter zo goed als voorbij; ingestorte vrachtvolumes hebben gezorgd voor overtollige scheepscapaciteit.