Het laatste kwartaal is voor de webwinkelmarkt in Nederland de belangrijkste periode van het jaar, door Sinterklaas, Kerstmis en Black Friday en beslaat ongeveer 30% van de jaaromzet. Huboo, een fulfilment provider, heeft onderzoek gedaan naar online consumentengedrag in Nederland.

Uit dit onderzoek blijkt dat 79% van de consumenten één of meer producten aan hun winkelmandje toevoegt om de ondergrens voor gratis verzending te bereiken. 80% verwacht dat de verzendkosten gratis zijn bij een aankoopbedrag van boven de 20 euro. Ook blijkt uit het onderzoek dat 63% van de consumenten zelden online gekochte producten retourneert, 7% heeft dat zelfs nog nooit gedaan. 

Kleding is volgens het onderzoek met 59% het meest gekochte product bij zowel internationale als nationale aankopen, gevolgd door huishoudelijke artikelen (28%), elektronica (21%) en cosmetica (19%). Alcohol en boeken worden daarentegen minder vaak online gekocht. Bij internationale bestellingen staan prijs (43%), verzendkosten (42%) en levertijd (30%) hoog op de lijst met overwegingen, terwijl 50% van de consumenten een week als maximale levertijd stelt bij buitenlandse webwinkels.

"De afgelopen jaren is de manier waarop we consumeren en winkelen volledig veranderd dankzij e-commerce. Dit onderzoek toont aan dat consumenten zeer bewust zijn van waar en hoe ze online shoppen, en welke e-commercetrends belangrijk zijn voor bedrijven met een webwinkel. Bedrijven moeten tegenwoordig continue alert zijn voor trends, veranderingen in de markt en zich daarop aanpassen."

Roeland van Duifhuizen, Country Manager Nederland bij Huboo

Online marktplaatsen zijn volgens het onderzoek met 41% favoriet bij internationale aankopen, terwijl 27% liever direct via de website van de verkoper koopt. De belangrijkste overwegingen om geen bestelling bij een buitenlandse webwinkel te doen zijn de moeilijkheid om bestellingen te retouneren (48%), lange levertijden (41%) en hoge verzendkosten (38%).