De Europese Unie heeft een akkoord gesloten met Amazon dat meerdere antitrustonderzoeken naar het bedrijf zal beëindigen en bindende restricties oplegt aan de e-commerce gigant. Het is een belangrijke stap van de EU bij het in toom houden van grote techbedrijven.

Het akkoord bevat verschillende meerjarige concessies die Amazon zal doen, waaronder dat Amazon gegevens van derde partij verkopers niet mag gebruiken binnen haar eigen aanbod van producten. Daarnaast moet Amazon alle verkopers op haar platform gelijk behandelen bij het bepalen welke verkoper er bovenaan de productlijst komt te staan en ook moet er worden voldaan aan verschillende voorwaarden die verbonden zijn aan de verkopers onder Amazon Prime. Als er niet wordt voldaan aan deze afspraken kan dit leiden tot forse boetes tot wel 10% van hun jaarlijkse wereldwijde inkomsten volgens de Europese Commissie.

De overeenkomst komt als EU officiëel begint met het implementeren van de Digital Markets Act, een belangrijke concurrentiewet die bedoeld is om het gedrag van tech iganten en andere zogeheten ‘gatekeeper’ bedrijven in Europa – en mogelijk daarbuiten – te reguleren. Hoewel Amazon blij is dat ze dit akkoord kunnen sluiten, blijven ze het oneens met sommige concurrerende initiatieven van de Europese Commissie.