Op 1 januari 2023 past bpost de tarieven van zijn postzegels en bpacks aan om de stijging van de kosten door de inflatie, de loonindexeringen en het dalende postvolume deels te compenseren. Daarnaast voert bpost een eindejaarstoeslag van € 1 euro per pakketje.

De stijging compenseert volgens bpost gedeeltelijk de toegenomen loonkosten, energieprijzen en de toegenomen kosten per bezorgde brief als gevolg van de sterke daling van de postvolumes door de toename van de digitale communicatie.

In België bestaat er een onderscheid tussen de prior- en de non-priotarieven. Een non-priorzegel kost straks € 1,39 (in plaats van € 1,19) ​en zorgt ervoor dat post binnen 3 dagen wordt bezorgd. Een priorzegel, dat zorgt dat de briefpost de volgende dag wordt bezorgd, kost in het nieuwe jaar € 2,17 (in plaats van € 1,89).

In januari 2023 zal het frankeertarief voor een genormaliseerde zending die binnen Europa wordt verzonden, stijgen tot € 2,53 bij aankoop van minimaal 5 postzegels en tot € 2,65 bij aankoop van zegels per stuk.

Voor zendingen naar buiten Europa bedraagt het internationale tarief € 2,75 voor minimaal 5 postzegels en € 2,87 voor een enkele postzegel.

Meer dan 82% van onze klanten kiest vandaag voor een non-priorpostzegel om zendingen te frankeren.

Toeslag voor pakketjes tussen Black Friday en Kerstmis

Ook het Mini Colis Small-tarief (max.1 kilo) stijgt. Vanaf januari 2023 zal de eenheidsprijs € 5,60 in plaats van € 4,60 bedragen. Een bpack Standard 0-2 kg versturen zal dan € 7,80 in plaats van € 6,90 kosten.

In de eindejaarsperiode tussen Black Friday en Kerstmis is een drukke periode. Om de extra kosten te compenseren en de vraag buiten deze periode aan te moedigen, zal aan alle klanten een toeslag van 1 euro per pakje worden aangerekend voor de levering van pakjes in België tijdens de eindejaarspiek (tussen Black Friday en kerst).