Royal FloraHolland heeft een contract met BEUMER Group getekend voor de realisatie van een geavanceerd sorteersysteem voor het verwerken van bloemen. De capaciteit van Dockservices Aalsmeer moet erdoor met 150% toenemen.

Internationale kopers en kwekers koesteren al lange tijd de wens om grotere volumes te kunnen aanvoeren en verwerken bij Dockservices. Leendert-Jan Plaisier, COO Royal FloraHolland: “Zowel het organiseren van de meest efficiënte logistiek, als internationale groei zijn belangrijke onderdelen van onze strategie. Een goed en betrouwbaar aanvoerproces en daaraan gekoppelde dienstverlening vormen de basis van de marktplaats en zijn cruciaal om de gewenste groei en efficiëntie te realiseren. Mechanisering van Dockservices is een langgekoesterde wens van zowel onze klanten als Royal FloraHolland zelf.” Met het nieuwe sorteersysteem stijgt de verwerkingscapaciteit van 800 dozen per uur nu, naar circa 2.000 dozen per uur straks. Daarnaast zal de verwerking in een volledig gekoelde keten plaatsvinden, vanaf het moment van aankomst op een vliegtuigpallet of zeecontainer bij Dockservices tot aan het klaarzetten voor de klant. Gedurende 2023 wordt het systeem voorbereid en getest, zodat het systeem gebruiksklaar is voor de piek van 2024.

Pakket van wensen van kwekers en kopers

Bij het ontwerp vroeg Royal FloraHolland agenten, kwekers en medewerkers mee te denken over de mogelijkheden en uitgangspunten van het ontwerp. Kwekers willen graag grotere volumes aanvoeren in een gekoelde keten, zodat de kwaliteit van hun product hoog blijft. Agenten willen graag grotere volumes kunnen aannemen in combinatie met een optimale karbelading. Voor medewerkers is de fysieke belasting belangrijk. Een team onder leiding van projectleider Martin de Jong van Royal FloraHolland is met deze wensen en strenge eisen met diverse leveranciers in gesprek geweest over de mogelijkheden.

De keuze om dit ambitieuze project te realiseren is gevallen op BEUMER Group. Bert van Willigen, CEO-Managing Director BEUMER Group Benelux: "Het project voor Dockservices combineert wensen ten aanzien van efficiëntie, kwaliteit en ergonomie. Mede met deze duidelijke wensen en visie van Royal FloraHolland was het mogelijk om een passende oplossing aan te bieden. Wij zijn dan ook bijzonder trots dat wij voor het project zijn geselecteerd."

BEUMER Group realiseert een maatwerkoplossing voor het unieke proces van aanvoer van bloemendozen. Met de realisatie van het sorteersysteem is verdere uitbreiding van de dienstverlening mogelijk, zoals het combineren van zendingen en meerdere vormen van sortering van zendingen voor een klant. De mechanisering van het proces zorgt er ook voor dat de fysieke belasting van de medewerkers van Dockservices sterk wordt teruggebracht.