Terwijl er op het hoogtepunt van de pandemie juist een tekort was, kampt de wereldeconomie nu met het tegenovergestelde probleem: te veel containers. 

Bovenop de dalende vrachttarieven blijkt uit gegevens dat containerdepots, die worden gebruikt om containers te huisvesten nadat ze zijn gelost, nu vollopen of vol zijn. Het wijst op meer tekenen van een dalende wereldwijde vraag en een dreigende economische vertraging.

Handelaren en verladers zeggen dat de daling van de wereldwijde consumentenvraag een teken is dat de wereldeconomie normaliseert na een hectische consumptierush, maar een neerwaartse verschuiving in consumptielust.

Nieuwe klanten afwijzen

Andrea Monti van het Italiaanse containerdepot Sogese vertelde CNBC dat zijn depots vol zitten: "Er zit bijna geen doorloop in de containers in bijvoorbeeld ons depot in Milaan. Het containervolume bij de depots neemt zodanig toe dat we zelfs nieuwe aanvragen van klanten weigeren." 

Om overvolle depots tegen te gaan, zijn sommige havens begonnen met het heffen van kosten voor lege containers die langer dan zeven dagen in terminals staan. "Door het grote aantal containers op schepen of in havens, die vaak weken blijven staan, hebben we onvoldoende depotruimte, wat onze aanhoudende crisis in de bevoorradingskete verergert omdat het van invloed is op het verplaatsen en verplaatsen van containers", aldus Darin Miller van het schadebeheerbedrijf Sedgwick.