De Chinese export en import zijn in oktober onverwacht gekrompen. Het is de eerste inzinking van import en export sinds mei 2020, die wordt geweten aan de stijgende inflatie en de stijgende rente die de mondiale vraag onder druk zetten. Ondertussen verstoreen nieuwe COVID-19 beperkingen in eigen land de productie en consumptie.

De sombere handelscijfers van oktober benadrukken de uitdaging voor beleidsmakers in China, want de export was een van de weinige lichtpuntjes voor de worstelende economie.

De uitvoer kromp in oktober met 0,3% ten opzichte van een jaar eerder, een scherpe ommekeer ten opzichte van de 5,7% stijging in september, zo bleek maandag uit officiële gegevens. Ver onder de verwachtingen van analisten voor een stijging met 4,3%. Het was de slechtste prestatie sinds mei 2020.

De gegevens wijzen erop dat de vraag in het algemeen zwak blijft, waardoor de druk op de industriele sector van het land toeneemt en een economische opleving in gevaar komt, gezien de aanhoudende COVID-19 beperkingen, de aanhoudende zwakte van de vastgoedsector en dreigende recessierisico's.