Floriway en Everspring bundelen hun krachten. Samen stellen ze telers in staat om verse planten of bloemen rechtstreeks naar de consument te sturen. Dit is mogelijk in meer dan 15 Europese landen. Door samenwerking gaan de twee bedrijven zich richten op volumebundeling, efficiëntie en koopkracht in de keten van de bloemenindustrie.

Floriway en Everspring creëren logistieke centra waar telers bloemen en planten kunnen verzenden via hun vervoerders zelf of via bestaande logistieke processen. Van daaruit kunnen last-mile vervoerders alle pakketten in één keer ophalen en vers en snel bij de consument afleveren. Op het veilingterrein Royal FloraHolland is een dergelijk afhaalpunt ingericht.

“Het rechtstreeks leveren aan consumenten is voor kwekers een behoorlijke uitdaging", vertelt Eric de Winter, Commercieel Directeur bij Floriway. Hij vervolgt: "Samen met Everspring maken wij het makkelijk voor kwekers om hun producten via een centrale hub af te sturen naar consumenten. Kwekers kunnen hun pakketten voor consumenten meesturen met hun huidige transport richting de veiling. Vervolgens zorgen wij voor het interne verkeer op de veiling en kunnen vervoerders alles eenvoudig op één plek ophalen en via fijnmazige distributie afleveren bij de consument.”

Bulkbundeling, efficiëntie en koopkracht

Traditioneel kopen exporteurs producten van telers in en verkopen deze vervolgens door naar hun eindbestemming in het buitenland. Bas den Hoed, CEO van Everspring: "Het kan soms omslachtig zijn. Met dat in mijn achterhoofd klopte ik bij Floreway aan. Ik wilde een afhaalpunt creëren zodat telers hun pakketten gemakkelijk zelf naar de consument kunnen sturen, maar ook naar consumenten buiten de Nederland.” Zo zorgt Everspring niet alleen voor een markt, maar verzorgt ze samen met Floriway ook het logistieke proces. "Met onze aanwezigheid als logistiek knooppunt bieden we telers een enorm voordeel omdat we profiteren van de aanvoerstroom die er al is. Zo creëren we minder transportbewegingen en grotere transportstromen", aldus Den Hoed.

Meer hubs

Floriway en Everspring verwachten dat de verkoop via het Europese pakketnetwerk in de toekomst alleen maar zal toenemen. En dan heb je het over leveringen aan consumenten, maar ook over kleinere winkels zoals conceptstores, die door hun omvang over het algemeen niet zo interessant zijn voor exporteurs. Daarom gaan Floriway en Everspring in de toekomst meer inzamelcentra bouwen.