Het eerste testproject van het Noorse postbedrijf Posten Norge en logistieke dienstverlener Bring met autonome drones vliegt nu van Snåsa naar Namsos met watermonsters.

"We testen leveringen met drones om te leren hoe we deze technologie in de toekomst kunnen gebruiken. We zien ook dat er een milieuvoordeel is met drones, aangezien het 34% sneller is en de CO2-voetafdruk 95% minder is", zegt Kenneth Tjønndal Pettersen, persvoorlichter bij Posten Norge.

De levering van watermonsters is een proefproject. De afstand van de test bedraagt 51 kilometer. Normaal gesproken wordt het water per auto of vrachtwagen vervoerd. 

"We willen de mogelijkheden van nieuwe technologie onderzoeken en te weten komen hoe Posten in de toekomst gebruik kan maken van drones en soortgelijke technologieën. Momenteel zijn er zowel technische als wettelijke voorwaarden die bepalen dat drone-technologie niet op grote schaal kan worden gebruikt in Noorwegen", vervolgt Pettersen

De autonome drone is elektrisch en heeft een spanwijdte van 2,5 meter en een kruissnelheid van 85 km/u. Het laadvermogen is voor nu nog maar een kleine 3 kilogram. Er staan voor het najaar 40 vluchten met de drone gepland tussen en het project zal in de maanden daarna worden voortgezet.