Software-investeerder Main Capital Partners kondigt vandaag twee overnames aan van meerderheidsbelangen in logistieke softwarebedrijven Wanko en FleetGO. De twee bedrijven zullen worden samengevoegd tot een nieuwe uitgebreide logistieke software groep die de naam FleetGO Group zal dragen. De investering van Main benadrukt het groeiende belang en de waarde van het aanpakken van logistieke uitdagingen zoals het plannen van arbeidstekorten, het beheren van steeds complexere netwerken en het implementeren van ESG-strategieën door efficiëntere processen te ontwerpen en emissies te verminderen.

Deze twee bedrijven hebben beide een aanzienlijke en gevestigde staat van dienst als marktleiders binnen hun eigen sector. Zij richten zich beide op de markt voor supply chain software op respectievelijk de Duitse en de Nederlandse markt. Wanko heeft een sterke positie op de markt voor software voor transportoplossingen en biedt voornamelijk software voor opslag en routeoptimalisatie. FleetGO daarentegen richt zich op high-end telematica-oplossingen voor kleine, middelgrote en grote bedrijven. Het doel is om slimmere wagenparken te creëren met bruikbare gegevens en inzichten over de prestaties van chauffeurs en wagenparken, alsmede informatie over voertuiggebruik en diagnose. De gecombineerde onderneming FleetGO Group zal dus een uitgebreide softwareoplossing bieden voor magazijnbeheer, transportbeheer en vlootbeheer met een sterke aanwezigheid in de DACH- en Benelux-regio. FleetGO Group zal in beide regio's de MKB- en zakelijke markt bedienen.

Verwacht wordt dat de gecombineerde inkomsten van de FleetGO Group in 2022 tot 20 miljoen euro zullen stijgen en verder met dubbele cijfers zullen toenemen. De groep zal nu ongeveer 150 mensen in dienst hebben om dit groeitraject aan te sturen en te ondersteunen met behulp van een cross- en upsellstrategie. De groep zal worden geleid door de voormalige CEO van FleetGO, Ronald van Tiel, die ook een belangrijke minderheidsinvesteerder in de nieuwe groep is.

Wanko, met hoofdkantoor in Ainring, Duitsland, heeft een sterke positie in de softwaremarkt voor transportoplossingen, een subsegment van de markt voor supply chain management dat nog steeds sterk gefragmenteerd is en aanzienlijk groeit met dubbele cijfers. Het bedrijf is sterk vertegenwoordigd in de DACH-regio en bedient klanten uit verschillende sectoren, met een focus op de chemische, transport- en industriële sector. Wanko heeft meer dan 130 klanten.

FleetGO, opgericht in 2010 en gevestigd in Hattem, Nederland, biedt hoogwaardige telematicaoplossingen voor bedrijven van elke omvang. Dagelijks vertrouwen meer dan 5.000 bedrijven, waaronder DHL en Reym, met in totaal meer dan 50.000 aangesloten voertuigen in Europa op het FleetGO-platform. De end-to-end telematicaoplossingen worden gebruikt voor het downloaden en beheren van tachografen, analyse van tachograafgegevens, rijtijdenbeheer, bewaking van het rijgedrag, brandstofverbruik en realtime GPS-tracering met als doel de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen terwijl de risico's tot een minimum worden beperkt.

FleetGO Group is nu goed gepositioneerd om te profiteren van de voordelen van consolidatie, schaalvoordelen, technologische integratie, anorganische groei en afstemming met gelijkgestemde, hoogopgeleide professionals in verschillende regio's.

Sven van Berge, hoofd van de DACH-activiteiten bij Main Capital Partners, liet weten: "De markt voor supply chain software biedt aanzienlijke groeikansen voor de regio's DACH en Benelux en wordt ook steeds belangrijker voor bedrijven vanuit een ESG-standpunt. Beide zijn belangrijke investeringscriteria voor Main. Door twee gevestigde bedrijven samen te voegen tot één groep heeft Main een sterke basis om de betreffende markt beter te bedienen met een uitgebreidere oplossing. We zullen gebruik maken van onze bestaande, uitgebreide ervaring binnen de supply chain software sector en deze toepassen om deze spannende zakelijke synergieën verder te laten groeien en ontwikkelen om FleetGO Group vooruit te helpen".

Ronald van Tiel, voormalig CEO van FleetGO en nieuw aangesteld als CEO van FleetGO Group, zei: "We kijken uit naar deze samenwerking met Main Capital Partners omdat we van plan zijn de marktleidende posities van zowel FleetGO als Wanko verder te versterken en een toonaangevende Europese logistieke softwaregroep op te bouwen. Met de hulp en steun van Main, verwachten we volledig om verder te groeien en ons dienstenaanbod te verbeteren om nog meer toegevoegde waarde te leveren aan ons klantenbestand". 

Alexander Wanko, Managing Director bij Wanko, voegde toe: "We zijn erg enthousiast om samen met Main Capital Partners en als onderdeel van FleetGO Group het volgende groeihoofdstuk van Wanko te schrijven. We zien meerdere groeimogelijkheden voor de gecombineerde groep en geloven sterk dat Main Capital, met zijn software-expertise, de juiste strategische partner is om ons te helpen het bedrijf naar het volgende niveau te brengen".