Een daling van de volumes en economische volatiliteit hebben de resultaten van FedEx "ongunstig beïnvloed", waardoor het transportbedrijf kostenbesparende maatregelen neemt.

Het bedrijf verwacht dat de bedrijfsomstandigheden in het tweede kwartaal verder zullen verslechteren. Hoewel de omzetcijfers hoger waren dan vorig jaar, zei het bedrijf dat ze achterbleven bij de prognoses en dat het bedrijf daarom maatregelen moest nemen.

De resultaten van FedEx Express werden vooral beïnvloed door macro-economische zwakte in Azië en problemen met de dienstverlening in Europa, wat leidde tot een omzetdaling in dit segment van ongeveer $500 miljoen ten opzichte van de prognoses.

De omzet van FedEx Ground lag ongeveer $ 300 miljoen onder de verwachtingen. Om de verminderde vraag in 2023 aan te pakken neemt FedEx kostenbesparende maatregelen, zoals het verminderen van vluchtfrequenties, het tijdelijk parkeren van vliegtuigen en het sluiten van meer dan 90 FedEx Office locaties en het annemen van minder personeel.

Het transportbedrijf verwacht voor het eerste kwartaal van 2023 een omzet van 23,2 miljard dollar, iets hoger dan de resultaten voor het eerste kwartaal van 2022 van 22 miljard dollar.

De verwachtte omzet van FedEx Express is $11,1 mld. voor het eerste kwartaal 2023, vergeleken met $11 mld. voor het eerste kwartaal van fiscaal 2022. De verwachting bij FedEx Ground is $8,2 mld. tegen $7,7 mld. en de omzet van FedEx Freight is $2,7 mld. tegen $2,3 mld.

"De resultaten van het eerste kwartaal werden negatief beïnvloed door wereldwijde volumeverzwakking die in de laatste weken van het kwartaal versnelde," zei FedEx in een persbericht.

"De resultaten van FedEx Express werden vooral beïnvloed door macro-economische zwakte in Azië en uitdagingen op het gebied van dienstverlening in Europa, wat leidde tot een omzetdaling in dit segment van ongeveer $500 miljoen ten opzichte van de bedrijfsverwachtingen. De omzet van FedEx Ground lag ongeveer $300 miljoen onder de bedrijfsverwachtingen."

FedEx president en chief executive Raj Subramaniam zei: "De wereldwijde volumes daalden toen de macro-economische trends later in het kwartaal aanzienlijk verslechterden, zowel internationaal als in de VS. We pakken deze tegenwind snel aan, maar gezien de snelheid waarmee de omstandigheden verschoven, zijn de resultaten van het eerste kwartaal lager dan we hadden verwacht.

"Hoewel deze prestatie teleurstellend is, versnellen we rap met kostenverlagingen en evalueren we aanvullende maatregelen om de productiviteit te verhogen, de variabele kosten te verlagen en structurele kostenverlagingsinitiatieven uit te voeren."

Uit gegevens an de IATA World Air Transport Statistics (WATS) 2021 bleek dat FedEx zijn positie als de beste vrachtluchtvaartmaatschappij in 2021 behield, zij het met een lager groeiniveau dan veel van de andere best presterende luchtvaartmaatschappijen.