In het eerste kwartaal van 2024 heeft Ahold Delhaize een lichte stijging van de omzet geboekt, met een hogere marge dan verwacht, zo blijkt uit de recente kwartaalcijfers van de supermarktgigant. Frans Muller, CEO van het bedrijf, benadrukte dat dit kwartaal stabiel was, waardoor het bedrijf op koers blijft om de gestelde doelen voor het jaar te behalen. Echter, hij erkende ook de blijvende uitdagingen in de markt, vergelijkbaar met die van de tweede helft van vorig jaar.

De totale omzet bedroeg 21,7 miljard euro, een lichte toename ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 dat 21,6 miljard euro registreerde. Analisten hadden een omzet van 21,5 miljard euro verwacht.

Online daalde de omzet van Ahold met 1,2 procent tot ongeveer 2,2 miljard euro. De daling van de omzet werd grotendeels veroorzaakt door de verkoop van FreshDirect. De online activiteiten van Food Lion en Hannaford vertoonden een 'dubbelcijferige groei', terwijl ook de online verkopen van Albert Heijn toenamen.

De operationele winst van Ahold in het eerste kwartaal van 2024 bedroeg 803 miljoen euro, iets lager dan de analistenconsensus van 809 miljoen euro. Deze cijfers stonden in contrast met de 675 miljoen euro in het vierde kwartaal van vorig jaar en 822 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2023.

Analisten voorspelden een onderliggende operationele winst van 824 miljoen euro, met een marge van 3,8 procent. Ahold meldde daarentegen een winst van 861 miljoen euro met een marge van 4,0 procent. Deze marge was lager dan die van het vierde kwartaal van 2023 (4,3 procent) maar vergelijkbaar met die van het eerste kwartaal van het voorgaande jaar (4,0 procent).

De vrije kasstroom bedroeg 376 miljoen euro.

Voor het jaar 2024 blijft Ahold rekenen op een onderliggende operationele marge van meer dan 4 procent, ondersteund door het kostenbesparingsprogramma van de supermarktketen van meer dan 1 miljard euro. De onderliggende winst per aandeel wordt geschat op hetzelfde niveau als in 2023.

Ahold verwacht een vrije kasstroom van ongeveer 2,3 miljard euro en investeringen van 2,2 miljard euro. De marktvoorspellingen voor 2024 omvatten een omzet van 89,6 miljard euro, een onderliggende operationele winst van 3,6 miljard euro en een bijbehorende marge van 4,0 procent.

Beleggers reageerden positief, vanochtend opende het aandeel Ahold Delhaize 3,8% hoger.