De Belgische tak van het Nederlandse postbedrijf PostNL wordt beschuldigd van ernstige sociaalrechtelijke overtredingen, zo blijkt uit berichtgeving van VRT. De Belgische arbeidsinspectie heeft een boete van 24,4 miljoen euro geëist tegen PostNL, opgesplitst in 4,4 miljoen euro voor PostNL Cargo en 20 miljoen euro voor PostNL Pakketten.

De eis volgt na diverse inspecties en invallen in diverse Belgische PostNL-depots waar meerdere overtredingen werden vastgesteld, waaronder deeltijdse arbeid, illegale tewerkstelling en zwartwerk. In het bijzonder het depot in Wommelgem werd na een inval in 2021 gerechtelijk verzegeld.

Volgens de arbeidsinspecteur maakt PostNL zich schuldig aan "verregaande inmenging" in de bedrijfsvoering van de onderaannemers, wat leidt tot een beschuldiging van schijnzelfstandigheid. "De zelfstandige chauffeurs worden in feite als werknemers behandeld zonder de bijbehorende rechten," aldus de auditeur.

PostNL verweert zich tegen de aantijgingen. "Wij zorgen goed voor de mensen die met en voor ons werken. We handelen altijd volgens de wet- en regelgeving en controleren dit ook bij onze bezorgondernemers," meldde een woordvoerder van PostNL tegenover VRT.

Deze zaak belicht opnieuw de problematiek rondom het gebruik van onderaannemers in de logistieke sector, waarbij bedrijven zoals PostNL en concurrenten regelmatig onder vuur liggen voor het overtreden van sociale wetgeving.