Schiphol heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een aanzienlijke toename in vrachtvervoer geregistreerd, met een groei van 12,5% naar 376.598 ton. Dit wijst op een structureel herstel van het vrachtvervoer, na positieve ontwikkelingen in januari en februari.

Ondanks de toename van het vrachtvervoer, is het aantal vrachtvluchten afgenomen. In maart daalde het aantal vrachtvliegtuigen met 6% naar 1.363 vluchten vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Na een stabiele periode in februari, waarin het aantal vluchten gelijk bleef, is het eerste kwartaal uiteindelijk afgesloten met een daling van 2,5% in vrachtvluchten.

Opvallend is de toename van de export naar Noord-Amerika, die in het eerste kwartaal met 28,4% is gestegen. Vooral in maart zagen bestemmingen in Europa en Afrika ook een sterke groei, respectievelijk 39% en 35%. Dit resulteerde in een stijging van het totale exportvolume met 17% naar 66.605 ton in maart en een algehele groei van 12,8% naar 180.000 ton over het eerste kwartaal.

Hoewel de importgroei in maart met 8% naar 70.000 ton minder indrukwekkend was, toonden de inkomende en uitgaande goederenstromen over het eerste kwartaal vergelijkbare groeipercentages van 12,3%. Uitschieters in de import waren vooral het Midden-Oosten en Europa met een groei van respectievelijk 25,6% en 32% in de eerste drie maanden van het jaar.