De gemeente Utrecht heeft besloten het gebruik van applicaties uit landen met een offensief cyberprogramma te verbieden op werkapparatuur van ambtenaren. Dit beleid, dat is ingegeven door adviezen van de AIVD en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, treedt per direct in werking.

TikTok, AliExpress en WeChat en andere apps afkomstig uit landen als China, Rusland, Noord-Korea en Iran worden geweerd vanwege potentiële risico's. De applicaties kunnen ongemerkt toegang verkrijgen tot gevoelige gegevens en systemen van de gemeente, wat de veiligheid en privacy in gevaar brengt.

"De maatregelen zijn noodzakelijk om de integriteit van onze informatie en de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen," licht een woordvoerder van de gemeente toe. Ondanks de beperkingen op korte termijn in het technisch volledig blokkeren van deze apps, zal een uitgebreid communicatieplan ambtenaren instrueren over de risico's en procedures.

De gemeente Utrecht onderstreept het belang van deze maatregel en adviseert ook het gebruik van deze apps op privéapparaten sterk af te raden, vooral als deze worden gebruikt voor werkgerelateerde doeleinden. "Het is van cruciaal belang dat iedereen alert blijft en meewerkt aan het veilig houden van onze digitale werkomgeving," benadrukt de gemeente.