Op 22 maart 2024 heeft een Europees consortium, waaronder diverse onderzoeksinstellingen en een logistiek bedrijf, het nieuwe autonome logistieke systeem LogiSmile gepresenteerd aan de Technische Universiteit van Braunschweig. Dit systeem, gericht op duurzamere laatste-mijl leveringen in stedelijke gebieden, introduceert een samenwerking tussen twee zelfrijdende leveringsvoertuigen.

Met een financiering van € 1.356.610 van EIT Urban Mobility, integreert LogiSmile geavanceerde technologieën met als doel de uitdagingen van stedelijke leveringen aan te pakken, zoals verkeersdrukte en milieu-impact. De robots, ONA en RAION, zijn ontworpen om naadloos samen te werken; ONA focust op het navigeren door voetgangerszones, terwijl RAION fungeert als een mobiel logistiek centrum.

Deze nieuwe methodologie belooft de leveringskosten te verlagen en de verkeersopstoppingen en emissies in stadscentra te verminderen. Het project gaat nu een validatiefase in om de effectiviteit van deze robotische samenwerking verder te testen en te optimaliseren in Braunschweig. Deze ontwikkeling biedt een veelbelovende vooruitblik op efficiëntere en duurzamere stedelijke leveringssystemen.