De Nederlandse transportsector heeft een moeilijk laatste kwartaal in 2023 achter de rug, met een omzetdaling van 5 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over het gehele jaar genomen, registreerde de sector een omzetvermindering van 4 procent ten opzichte van 2022. De cijfers, gepubliceerd door het CBS, wijzen op aanhoudende uitdagingen binnen de transportbranche.

De post- en koeriersdiensten en de luchtvaartsector wel positieve cijfers, met respectievelijk een omzetgroei van 9,4 procent en 4 procent. De sterkste omzetdaling zichtbaar in de opslag en dienstverlening voor vervoer, met een teruggang van 13,4 procent.

Ondanks de algemene daling in goederenvervoer, liet het personenvervoer een ander beeld zien. Alle deelbranches binnen het personenvervoer noteerden een hogere omzet, met dienstverleners voor de luchtvaart als koplopers met een stijging van bijna 23 procent.

De sector werd ook geconfronteerd met een toename van het aantal faillissementen. In het vierde kwartaal van 2023 werden 59 transportbedrijven failliet verklaard, een stijging ten opzichte van de 44 in dezelfde periode een jaar eerder.

Daarnaast is de stemming onder ondernemers in de transportsector aan het begin van 2024 somber. Bijna 20 procent van de ondervraagden verwacht een verslechtering van het economisch klimaat in de komende drie maanden, een aanzienlijke stijging ten opzichte van bijna 3 procent in het voorgaande kwartaal.