Luchthaven Schiphol en Cargonaut, het vrachtinformatieplatform, een geavanceerde versie van hun Port Community System (PCS) in gebruik genomen. Dit centrale platform faciliteert de uitwisseling van informatie en gegevens tussen de vrachtgemeenschap op Schiphol en overheidsinstanties zoals de Douane.

De samenwerking tussen Schiphol en Cargonaut heeft geleid tot een significant verbeterde versie van het PCS, met als doel de verwerking van data te versnellen, volledige compliance met IATA-standaarden te waarborgen, en de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid van het systeem te verhogen. Deze verbeteringen zijn cruciaal voor een transparante en voorspelbare goederenstroom op de luchthaven, wat onmisbaar is voor een efficiënte vrachtafhandeling.

Een kernaspect van de vernieuwing betreft de optimalisatie van het berichtenverkeer binnen het PCS, wat essentieel is voor processen zoals BTW-teruggave voor exporteurs en het toezicht door de Douane op import- en exportgoederen. "Door de vernieuwing van specifieke onderdelen in het PCS is het systeem robuuster en gereed voor de toekomst. Op deze manier kunnen we op een veilige manier blijven zorgen voor een vlotte import en export van grote hoeveelheden vracht," aldus Joost van Doesburg, Head of Cargo bij Schiphol.

Het platform maakt nu gebruik van geavanceerde technologieën zoals API-koppelingen, XML voor data-overdracht, en het OneRecord datamodel voor een eenvoudige en transparante gegevensuitwisseling binnen het digitale ecosysteem van luchtvrachtpartners. "Het PCS is van essentieel belang bij het verwerken van informatie binnen het vrachtproces. Het vernieuwde systeem maakt het mogelijk om gebruik te maken van nieuwe technologieën... Momenteel zijn we bezig met het migreren van de eerste klanten naar het vernieuwde PCS," verklaart Marco van Katwijk, Head of Cargonaut.

Toekomstige innovaties op het platform omvatten het Secure Import System, dat expediteurs informeert wanneer een importzending klaarstaat voor ophalen, en het Truck Visited Management System, bedoeld om de wachttijden voor vrachtvoertuigen te verkorten. Deze initiatieven zullen bijdragen aan het verminderen van diefstal en criminaliteit, en de logistieke efficiëntie op Schiphol verder verbeteren.

Met de volledige overname van Cargonaut door Schiphol op 1 november 2020, benadrukt deze ontwikkeling de voortdurende inzet van Schiphol voor het bevorderen van een geavanceerde en veilige vrachtafhandeling op de luchthaven.