De spot ocean-containertarieven zijn deze week met nog eens 15% gestegen, waardoor de gemiddelde prijs voor een 40-voets container nu op $3.072 ligt. Volgens Drewry’s World Container Index tracker liggen de tarieven nu 44% hoger dan vorig jaar en zijn ze zelfs 116% hoger dan voor de pandemie in 2019.

Deze aanzienlijke stijging van de afgelopen drie weken, die in totaal 86% bedraagt, wordt voornamelijk veroorzaakt door het voortdurende conflict in de Rode Zee. De tarieven naar Europa kennen een veel scherpere stijging dan die naar de Verenigde Staten. Van Shanghai naar Genoa, Italië, is deze week een stijging van 25% genoteerd, terwijl van Shanghai naar Rotterdam de tarieven met 23% stegen. De tarieven van Shanghai naar New York klommen met 8% naar $4.170, terwijl de tarieven van Shanghai naar Los Angeles met 2% stegen naar $2.790.

Zoals eerder gemeld vermijden 's werelds grootste oceaancarriers, waaronder Maersk en het Duitse Hapag-Lloyd, de Rode Zee vanwege aanvallen op schepen door Jemenitische Houthi-militanten. Carriers kiezen ervoor om de Rode Zee te omzeilen door te varen via Kaap de Goede Hoop, wat tot wel 14 extra dagen aan de reis van een schip kan toevoegen.

Drewry verwacht dat de tarieven in de komende weken nog wel zullen blijven stijgen.