Vakbond FGTB heeft voor disruptie gezorgd in het grootste distributiecentrum van Lidl in België. De actie, die afgelopen woensdag de hele dag duurde, was een reactie op het ontslag van een medewerker die actief was in de ondernemingsraad en kandidaat stond voor de komende sociale verkiezingen.

Het conflict begon toen de medewerker afgelopen maadnag ontslagen werd wegens "insubordinatie". Als reactie hierop legde FGTB het werk stil vanaf woensdagochtend 6 uur en diende een stakingsaanzegging in voor onbepaalde tijd. Sabrina Lossignol van FGTB liet aan Belga weten: “De bal ligt nu bij het management. We blijven openstaan voor discussie. Het centrum ligt stil en ik kan op dit moment niets voorspellen over de gevolgen voor de distributie.”

Lidl liet weten dat medewerkers, ondanks de actie, toch het distributiecentrum konden betreden en dat de werkzaamheden gedeeltelijk hervat werden. Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl, stelde dat het om een externe actie ging en dat er geen werknemers van Lidl betrokken waren bij de blokkade.

Toen een deurwaarder zich meldde kozen de actievoerders eieren voor hun geld en verlieten vervolgens het distributiecentrum. "We zullen andere manieren moeten vinden om onze afkeuring van de situatie duidelijk te maken", liet FGTB weten in een reactie.

In het distributiecentrum van Lidl zijn 279 mensen werkzaam en speelt een cruciale rol in de bevoorrading van Lidl-winkels in verschillende regio's. Eerder in december was er al een nationale staking bij Lidl vanwege werkdruk en cao-kwesties. Deze recente gebeurtenissen benadrukken de toenemende spanningen in de retailsector in België.