Brad Jacobs, de 67-jarige oprichter van het bekende logistieke bedrijf XPO, is van plan om de wereldwijde bouwlogistiek te transformeren met zijn nieuwe onderneming QXO.

In een recent interview met Bloomberg Markets onthulde Jacobs zijn ambitieuze plannen om in het komende jaar de eerste acquisities te doen in zowel de Verenigde Staten als Europa. Hij investeert zelf ongeveer 900 miljoen dollar in dit nieuwe avontuur, met een aanvullende 100 miljoen dollar van mede-investeerders. Verdere financiering is gepland via een beursnotering van QXO.

Jacobs, die XPO in tien jaar tijd transformeerde tot een expeditie-gigant door het doen van talrijke overnames, ziet een enorme marktkans in de bouwlogistiek, die jaarlijks goed is voor een omzet van 800 miljard dollar. Met QXO mikt hij erop om in het eerste jaar al een omzet van 1 miljard dollar te behalen.

De keuze voor bouwlogistiek komt voort uit de versnippering van de markt, met alleen al in Europa 13.000 spelers in de distributie van bouwmaterialen en 7.000 in Noord-Amerika. Jacobs wil inspelen op de conservatieve aard van de bouwsector en de beperkte digitalisering. Hij plant een revolutie met online bestellingen en geautomatiseerde opslag- en distributieprocessen van prefab-onderdelen.

Jacobs zal zelf de rol van voorzitter en algemeen directeur van QXO op zich nemen, naast zijn huidige functie als bestuursvoorzitter van XPO en bestuursfuncties bij de spin-offs GXO Logistics en RXO.