Thrasio, een e-commerce bedrijf dat webshops opkoopt, zou op het punt staan om haar failisement aan te vragen, zo bericht The Wall Street Journal. Het mogelijke faillisement zou het gevolg zijn van een afnemende trend in online uitgaven na de coronapandemie en de gestegen rente.

Thrasio, dat is gevestigd in de Verenigde Staten en meer dan 150 werknemers heeft, hanteert een bedrijfsmodel waarbij het bedrijf op zoek gaat naar producten met hoge beoordelingen op Amazon.com, vervolgens de bedrijven achter deze merken koopt en de verkoop stimuleert door eigen operationele en marketingafdelingen in te zetten.

Thrasio is opgericht in 2018 en bereikte al in 2020, na een Series C-financieringsronde van $260 miljoen, de status van een 'unicorn', wat betekent dat het bedrijf een waardering heeft van $1 miljard. Andere investeerders zijn onder meer Peak6, Upper90 en River Park Ventures. Thrasio heeft in totaal $3,4 miljard aan financiering opgehaald bij private-equityinvesteerders.

Greg Greeley, een voormalig executive bij Amazon met ervaring in het leiden van de Prime-abonnementsdienst, werd vorig jaar benoemd tot CEO van Thrasio, waarbij hij mede-oprichter Carlos Cashman afloste.

In Europa zijn ook vergelijkbare bedrijven actief, zoals het Nederlandse Dwarfs.io. Dwarfs haalde vorig jaar 30 miljoen euro op voor het overnemen van webshops. Dwarfs investeert in online winkels met een omzet van €0,5M tot €20M. Het bedrijf stelt de eerste e-commerce scale-up in Nederland te zijn die zich richt op het overnemen en consolideren van webwinkels met een snelle groei op het bol.com partnerplatform en in sommige gevallen internationaal via Amazon.