Terwijl Amazon zich voorbereidt op hoge omzetten tijdens Black Friday, kondigt vakbond ver.di stakingen aan bij vijf Amazon fulfilmentcentra in Duitsland, waaronder Koblenz, Leipzig, Rheinberg, Dortmund en Bad Hersfeld. De werknemers hebben deze dag omgedoopt tot 'Make Amazon Pay Day', een actie gericht op betere lonen en arbeidsomstandigheden wereldwijd.

De strijd voor een collectieve arbeidsovereenkomst, die essentieel is voor werknemersbescherming, duurt nu al meer dan tien jaar. Ondanks regelmatige stakingen en onderhandelingen blijft een dergelijke overeenkomst uit. Stefanie Nutzenberger van ver.di benadrukt het belang van collectieve arbeidsovereenkomsten: "Deze bieden werknemers bescherming tegen willekeurig gedrag van bedrijven en erkenning voor hun harde werk."

Amazon staat onder kritiek voor zijn arbeidsomstandigheden en controlemaatregelen. Na recordwinsten tijdens de pandemie kondigde het bedrijf wereldwijd ontslagen aan, waarbij in maart 2023 ongeveer 27.000 werknemers werden ontslagen. Ondanks de oprichting van ondernemingsraden, blijven vaste contracten schaars, waardoor werknemers kwetsbaar zijn voor ontslag.

De vakbonden en gegevensbeschermingsexperts bekritiseren Amazon voor het overtreden van arbeidswetten en gebrek aan respect voor werknemersrechten. De werknemers, gesteund door ver.di en internationale vakbonden, blijven strijden voor betere arbeidsvoorwaarden en de erkenning van vakbonden.