Antwerpen X, het sorteercentrum van bpost, heeft een technologische sprong voorwaarts gemaakt met de voltooiing van de installatie van een nieuwe, hoogwaardige pakjessorteermachine. Deze innovatie, die in het voorgaande jaar in fases werd uitgerold, heeft de capaciteit van het centrum verdubbeld.

De nieuwe machine heeft de sorteercapaciteit van het centrum, dat een oppervlakte heeft van 36.000 m2 heeft, verhoogd van 9.000 naar 20.000 pakketten per uur. Met geavanceerde 360° scantechnologie kan de machine nu barcodes detecteren ongeacht hun positie op het pakket, terwijl ook de afmetingen en het gewicht van elk item geregistreerd worden. Dit zorgt voor een efficiëntere en nauwkeurigere verwerking.

Het Antwerpse centrum is nu getransformeerd van een regionale hub naar een nationaal sorteercentrum, wat de verwerkingsmogelijkheden van zowel lokale als buitenregionale pakketten aanzienlijk uitbreidt. De 160 glijgoten zorgen ervoor dat pakketten soepel in containers voor 400 verschillende bestemmingen glijden, terwijl een nieuw automatisch afremsysteem de kans op beschadiging minimaliseert.

Daarnaast heeft bpost vier extra uitschuifbare invoertransportbanden geïntroduceerd. Deze banden kunnen rechtstreeks in vrachtwagens uitgeschoven worden, wat het voor klanten mogelijk maakt om pakketten in bulk aan te leveren zonder extra verpakking. Hierdoor is de sortering van pakketten sneller dan voorheen, en kan bpost bepaalde klanten een later aanlevertijdstip bieden.

Dankzij de capaciteit om grotere pakketformaten te sorteren, is er een afname in de hoeveelheid pakketten die handmatig verwerkt moeten worden. Met Black Friday en de eindejaarsperiode in zicht en de verwachte piek in pakketvolumes, heeft bpost extra tijdelijk personeel ingeschakeld om samen met de vaste medewerkers de toename in werklast aan te kunnen.

Jos Donvil, CEO van bpost, onderstreept het belang van de ontwikkeling: "De groei van de pakjesvolumes is nog steeds niet gestopt, en tijdens de eindejaarsperiode, bereiken we jaarlijks toenemende pieken. Om die groei aan te kunnen, was investeren in een nieuwe sorteermachine noodzakelijk. We hebben 5 jaar aan dit project gewerkt en uiteraard mikten we er telkens op om mijlpalen te bereiken voor de drukke periodes, zodat we onze klanten op de best mogelijke manier kunnen ondersteunen. Met de investering in het AX-sorteercentrum toont bpost zijn ambitie om een voorkeurspartner te zijn in de logistieke en e-commerce sector, terwijl we eveneens rekening houden met de ontwikkeling en werkomstandigheden van onze medewerkers.”